Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kakovostne zvočnice in e-knjige na: logo

Kruharije & cukrnije

Ste za sladko?

Bi nekaj sladkega? Lotite se peke slaščic po receptih najboljših slovenskih kuharskih učiteljev.

Slaščičarstvo je umetnost. S preizkušenimi recepti, natančnim tehtanjem in pozornim sledenjem postopkom lahko postanete pravi mojstri sladke peke.

Za uspeh slaščic sta namreč bistveni natančnost in potrpežljivost, pa tudi čas, saj bližnjic ni. V pomoč so vam lahko nasveti in recepti učiteljev praktičnega pouka iz BIC Ljubljana, zbrani v knjigi KRUHarije & CUKRnije.

Gosposki kolač

Gosposki kolač

Sestavine

100 g masla

90 g kristalnega sladkorja

40 g rumenjakov (pribl. 2)

60 g beljakov (pribl. 2)

50 g mletih lešnikov ali mandljev

50 g naribane čokolade

63 g moke

340 g izkoščičenih višenj

5 g pecilnega praška

5 g ruma

za noževo konico cimeta

12 g vaniljevega sladkorja
 

Za glazuro: 150 g čokolade in 70 g rastlinske masti
 

Za okras: kandirane češnje s peclji

1

Maslo penasto stepemo, dodamo polovico kristalnega sladkorja in rumenjaka. Mešamo, dokler ne nastane homogena zmes.

2

Beljaka stepemo v čvrst sneg s preostalim kristalnim sladkorjem ter ga zmešamo z zmesjo iz masla in rumenjakov.

3

Zmešamo lešnike ali mandlje, čokolado, presejano moko in pecilni prašek ter cimet in rum. Nato obe zmesi združimo in previdno premešamo.

4

Okrogel model za kolače namastimo in vanj nadevamo zmes. Po njej potresemo odcejene višnje. Kolač pečemo 50 do 60 minut pri 175 °C. Nato ga pustimo, da se ohladi.

5

Za glazuro stopimo rastlinsko mast, ki se ne sme preveč segreti. Dodamo zdrobljeno čokolado, zmešamo in zmes segrejemo do 45 °C, ohladimo na 25 °C in zopet segrejemo na 32 °C ter z njo oblijemo kolač. Ko se glazura malo strdi, kolač okrasimo s kandiranimi češnjami.

 

Borovničeva pita

Borovničeva pita

Sestavine

Za krhko testo

  • 200 g moke
  • 135 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 g jajc (pribl. 1)
     

Za kremo

  • 135 g sladkorja
  • 135 g masla
  • 135 g jajc (pribl. 2,5)
  • 40 g moke
  • 100 g fino mletih mandljev
  • 30 ml ruma
  • 40 g vaniljeve kreme (lahko tudi iz praška za puding ali instantne kreme za kremne rezine)
     

Za nadev: 400 g borovnic (lahko zamrznjenih)
Za preliv: preliv za torte
Za posip: sladkor v prahu

1

Zmehčano maslo in sladkor damo v skledo ter dobro umešamo, da zmes posvetli. Nato dodamo jajce in za tem presejano moko. Zgnetemo testo, ga oblikujemo v pravokotnik in zavijemo v prozorno folijo. Damo ga v hladilnik za vsaj 30 minut.

2

Ohlajeno testo razvaljamo 4 mm debelo in ga položimo v model za pite. Na več mestih ga prepikamo z vilicami in položimo za 15 minut v zamrzovalnik. Nato ga pečemo pri 180 °C 10 minut, da svetlo porumeni.

3

Za mandljevo kremo umešamo sladkor in zmehčano maslo, dodamo jajca, nato še presejano moko, mandlje in rum. Nazadnje vmešamo vaniljevo kremo.

4

Pečeno testo nadevamo najprej s plastjo mandljeve kreme, nato z borovnicami. Naredimo več plasti. Pito pečemo 35 do 40 minut pri 180 °C.

5

Ohlajeno prelijemo s tortnim prelivom in posujemo s sladkorjem v prahu.

 

Čokoladne blazinice s sezamom

Čokoladne blazinice s sezamom

Sestavine

220 g jedilne čokolade (z vsaj 54 % kakava)

50 g masla

100 g jajc (pribl. 2)

25 g medu

100 g moke

20 g temnega kakava v prahu

7 g pecilnega praška

ščep soli

Za povaljanje: 100 g sezama

1

Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in vanjo vmešamo drobno narezano maslo. Mešamo, da se maslo lepo stopi in enakomerno poveže s čokolado. Čokolado nato nekoliko ohladimo, še vedno pa mora ostati tekoča.

2

Medtem penasto stepemo jajci in med. K tej zmesi vmešamo čokolado z maslom in mešamo, da se zmesi dobro povežeta.

3

V posodici zmešamo suhe sestavine in jih dodamo čokoladno-jajčni zmesi. Zmes damo v hladilnik, da se ohladi in malo strdi. Iz ohlajene zmesi oblikujemo kroglice, velike približno 3 cm, in jih povaljamo v sezamu. 

4

Položimo jih na pekač, prekrit s papirjem za peko. Kroglice morajo biti kar precej narazen, da se med peko ne sprimejo. Čokoladne blazinice s sezamom pečemo 8 minut pri 180 °C.

Kruharije & cukrnije
Tomislava Hodak

Menu